zondag 27 april 2014

Stoofvlees

Een regenachtige zondag.. Dat is lang geleden! Wat zijn we toch verwend geweest met alle zonnige dagen de afgelopen tijd. Alle bloemen en planten die volop in bloei staan, de eerste niesbuien van de hooikoorts steken de kop op, de tuinen zijn weer mooi ingericht en veel mensen beginnen met hardlopen nu we de korte broeken weer uit de kast konden halen. Maar niet vandaag! Het druppelt hier flink, en eigenlijk vind ik dit soort dagen helemaal niet erg. Het geeft de mogelijkheid om in huis allerlei klusjes te doen, met een kop thee op de bank een boek te lezen of deze heerlijke pan stoofvlees te maken:

Voor 4 personen:
- 500gr runderlappen (bv. riblappen)
- 1 el boekweitmeel
- 100ml rode wijn
- 2 grote uien
- 2 laurierblaadjes
- 2 tenen knoflook
- 1 blik tomatenblokjes 
- 1 tl azijn
- Peper & zout
- Rijstolie

Snijd het rundvlees in blokjes en meng met het boekweitmeel. Bestrooi flink met peper. 

Verhit olie in een braadpan en braad het vlees op middelhoog vuur aan en voeg het azijn toe. Roer goed door. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en de knoflook fijn en roer ook deze samen met de laurierblaadjes door het vlees. Roer wederom door. Doe de deksel op de pan en zet de pan op het kleinste pitje met het vuur laag. Laat dit zo'n 4 uur stoven. Roer om het uur even door. Verwijder op het laatst de laurierblaadjes en breng op smaak met zout en peper. Het resultaat is een superlekkere stoofschotel! 

Lekker met paprika, courgette en champignons. Voeg deze dan het laatste half uur toe zodat het geen groenteprutje wordt. 

Wist je dat azijn ervoor zorgt dat het vlees lekker zacht en mals blijft? De smaakt vervaagt tijdens het stoven, maar het vlees blijft heerlijk mals. 

Onderschat de kracht van uien niet. Naast het feit dat uien goede smaakmakers zijn, zijn deze bollen ook nog eens erg gezond voor je. Zo zijn ze goed voor je hart, gaan ze gewrichtontstekingen tegen, helpt een doorgesneden ui naast je bed tegen griep en verkoudheid, zijn ze goed voor je darmen en bevatten ze veel vitamine C, B6 en B11. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten