Suikervrij


Hoe het begon
Ik zal je meenemen naar 3 jaar geleden. Ik werd steeds fanatieker met hardlopen en liep zo'n 3 keer per week. Met vol plezier liep ik als hoogtepunt de Dam tot Damloop. Voor iemand die hiervoor eigenlijk weinig tot niet aan sport deed was dit een fantastisch moment. Ik weet nog hoe ik vermoeid maar met tranen in m'n ogen van emotie over de finish liep. Een half jaar bleef ik lekker door rennen maar ondertussen begon ik ook steeds vaker last te krijgen van steken in m'n buik en kon het niet echt plaatsen. Ik bleef er een poosje mee doorlopen tot ik bij de Utrechtse Meidenloop echt niet meer kon. I.p.v. de 10km route besloot ik af te haken bij het 5km punt. Ik kón niet meer. 


Ik ben op onderzoek uitgegaan en begon me steeds meer te verdiepen in natuurlijke voeding. Na het lezen van diverse websites (bv. voedzo.nl, missnatural.nl) en boeken (bv. Amber Albarda - Eet jezelf mooi, slank en gelukkig) over suikervrij en natuurlijk eten besloot ik rigoureus alle geraffineerde suikers te schrappen van mijn menu. Ik kwam o.a. de nadelen en gevaren van geraffineerde suiker tegen en herkende allerlei signalen in mijn lijf. Na het eten van producten waarin deze suikers verwerkt zaten kreeg ik al snel last van hoofdpijn, misselijkheid, niet in slaap kunnen komen en snel een gevoel van duizeligheid. Allemaal vage klachten die uiteindelijk verband met elkaar hielden. Eindelijk wist ik wat het was! 

Ik schrok erg van waar het allemaal in verwerkt is: soepen, sauzen, vleeswaren, vlees, brood en zelfs in groenteconserven: why?! Maar goed, als we eraan beginnen moeten we het wel goed doen. Eerst maar eens de kast doorspitten en veel producten weggeven of opmaken. 

De verschillende namen voor de suikers die ik van het menu heb geschrapt:
Suiker
Rietsuiker
Bietsuiker
Bruine suiker
Glucose- en/of fructosestroop
Maltitol
Aspartaam
Aminosweet (de nieuwe naam voor aspartaam)
Sacharose
Moutsuiker
Melasse
Dextrose
Kandijsuiker
Vanillesuiker
Maltodextrine
Druivensuiker
Basterdsuiker

Oke, best een hele lijst he? Let wel op: het gaat dan om de suikers die op de ingrediëntenlijst vermeld staan, niet de suikers die in de voedingswaardetabel staan! De suikers in de voedingswaardetabel zijn namelijk ook de suikers uit groente, fruit etc. welke ook duiden op de natuurlijke suikers.  

Alternatieve suikers en zoetmiddelen die ik wel gebruik:
Gula Java / kokosbloesemsuiker
Palmsuiker
Oerzoet
Carobe (poeder van de peulen van de johannesboom, lijkt qua smaak op cacao, maar is iets zachter en zoeter van smaak)
Speltstroop
Agavesiroop (in mindere mate gezien de hoge mate van fructose)
Rijpe bananen
Gedroogde vruchten als dadels en rozijnen
Kaneel (werkt goed om je suikerspiegel te stabiliseren) 

Vanaf toen duurde het boodschappen doen wel wat langer dan gewoonlijk, omdat je eerst alle etiketten moet lezen. Maar na een week weet je precies wie, wat verkoopt en is het eigenlijk vrij simpel. Waar de Wereldgerechten (je kent ze vast :-) ) voorheen wekelijks op het menu stonden, maak ik ze tegenwoordig in een handomdraai zelf. Ook nog eens veel smaakvoller dan kant en klaar. 

En verder maak ik mijn koekjes, taarten, cakes en sauzen graag zelf. Omdat ik de enige thuis ben die volledig suikervrij eet, vries ik mijn baksels in porties in, zodat ik altijd iets kan nemen wanneer ik daar zin in heb. En ja, ook ik werk gewoon fulltime en heb een sociaal leven, dat hoef je echt niet op te geven wanneer je suikervrij leeft en veel gerechten zelf maakt. En lijkt de ingrediëntenlijst lang? Ach, de meeste kruiden haal je eenmalig in huis, en kun je voor een tal van recepten gebruiken. Voor je eerste zelfgemaakte recepten zul je inderdaad heel wat in huis moeten halen, maar de volgende keer heb je alles al klaarstaan en tover je zo een heerlijk gerecht op tafel. 

Qua vlees kruid ik het vrijwel altijd zelf zodat ik zeker weet dat er geen onnodige stoffen en versterkers in verwerkt zijn. Je hebt veel lekkere kruidenmixen bij de biowinkel en bij de Albert Heijn worden de mixen van Jonnie Boer verkocht. Deze mixen zijn werkelijk verrukkelijk op rundvlees, hamburgers, vis of kipfilet en door stoofpotten en sauzen. 

En verder? 
Ik tel geen calorieën, ik hou van roomboter, oude boerenkaas, chips, noten, zoetigheid en een grote kom havermout in de ochtend. Maar ook van veel groente en fruit. Gewoon eten en genieten zonder al teveel poespas en niet teveel nadenken. Oer-Hollands, op mijn manier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten