maandag 6 oktober 2014

Yes! Herfst!

De herfst is weer officieel begonnen. Het wordt kouder, de eerste verkoudheidjes komt eraan, de dagen worden korter en je gaat vaak minder bewegen. En je pakt makkelijker de auto in plaats van de fiets. Die fijne zomeravondwandeling, nog even tuinieren, hardlopen, fietsen (al dan niet om een ijsje te gaan halen). Het is weer voorbij!

Salades maken plaats voor warme, stevige maaltijden en dranken. Boerenkool met worst, stamppot andijvie met spekjes, erwtensoep, chocomel met slagroom.. En dan spreek ik nog niet eens over alle pepernoten, gevulde speculaas en chocoladeletters die weer volop verkrijgbaar zijn.

Minder bewegen en zware kost = een flinke wintervacht als je niet oppast. Kijk je een paar maandjes niet op de weegschaal of ga je gezond en fit van de herfst genieten? Ik hoop je met deze tips & trucjes alvast een stukje op weg te helpen:

*** Last van winterdepressie of moeheid? Dit kan komen door een vitamine D tekort. Vitamine D wordt door je lichaam aangemaakt door natuurlijk daglicht. Ga óf lekker naar buiten (ook in je lunchpauze) óf neem een supplement. Met name voor zwangere vrouwen en 50-plussers is dit een aanrader.

*** Pak de trap in plaats van de lift. Heel simpel, en nog goed voor je conditie ook. Of ren thuis een paar keer op en neer naar zolder.

*** De herfst is ideaal hardloopweer. Het is wat frisser, veel zuurstof in de lucht en de 'warm weer-lopers' blijven binnen. Des te meer ruimte voor jou.

*** Geen hardloper? Ga naar de sportschool! Je kunt vaak een halfjaarabonnement afsluiten, zodat je in de zomer weer naar buiten kunt om te gaan sporten. Overtuig je vrienden ervan om samen te gaan en spreek direct vaste avonden af.

*** Boerenkool = supergezond! Wist je dat je met 100 gram boerenkool al 100% van je ADH vitamine C binnenkrijgt? Ga dus lekker los met deze geweldige oer-Hollandse groente!
Gooi een handje door je smoothie (lekker met peer en banaan), maar er een lekkere stamppot van Je kunt boerenkool ook in het diepvriesvak van je supermarkt vinden, extra handig als je boerenkool door je smoothie gebruikt.

*** Neem een kop -groene of witte- thee in plaats van chocomel.

*** Kun je de chocomel echt niet weerstaan? Maak dan deze healthy versie:
150ml warme (haver-/rijst-/kokos-/amandel-)melk
1,5 el cacao
1 el honing (of ander zoetmiddel zoals agave-/spelt-/rijststroop)
snufje kaneel
>> Roer de cacao, honing en kaneel met een klein beetje van de melk goed door elkaar zodat het een klontvrij papje wordt. Giet hierna al roerend de rest van de melk erbij.

*** Trek een paar stevige schoenen of laarzen aan en maakt een heerlijke herfstwandeling. Hoe heerlijk zijn de geuren van het bos en de knisperende blaadjes onder de voeten, of de geluiden van wilde golven aan zee? Ga erop uit, want elk seizoen is prachtig in Nederland.

*** Levertraan.. yes, levertraan. Een oud grootmoeders middeltje wat in de winter een perfecte aanvulling is voor je vetten (Omega 3), vitamine D (daar hebben we hem weer: ook goed voor sterke botten), vitamine A (voor een gezond immuunsysteem, die hebben we nodig met herfstig weer) en vitamine E (voor een goede stofwisseling). De smaak is op z'n zachtst gezegd niet bepaald lekker. Een aanrader is levertraan met citroensmaak. Hierbij proef je vooral de citroen. Deze variant is te koop bij diverse natuurwinkels zoals Ekoplaza en Erica.

*** Droog weer? Pak de fiets! Dat windje tegen is direct een stevige workout voor je benen en billen.

*** Nog klusjes te doen in huis waar het in de zomer te mooi weer voor was? Je weet wat je te doen staat.. Zoek je Karwei-pas maar weer op! Wat extra beweging wordt op deze manier heel makkelijk.

*** Als laatste nog een handige maatstaf: de 80/20 regel: 80% van de tijd eet je volledig gezond en bewust. Veel groente en fruit van het seizoen en voldoende voedingsstoffen. Geen kant-en-klare pakjes en zakjes, onnodige E-nummers en geraffineerde suikers, maar lekker vers. Je 20% gebruik je om af en toe de teugels wat te laten vieren en jezelf te verwennen met je favoriete guilty pleasure. Of dit nu een oliebol, handje -geen zak!- pepernoten, een glas wijn of een kop chocomel is. Zolang je goed voor jezelf zorgt met de voldoende voedingsstoffen, kan je lichaam echt wel de klap opvangen van een keertje iets minder bewust.

*** Ook de wind en kou zijn goed voor je weerstand. Trek een warme jas aan, ga naar buiten!

Geniet van een prachtige herfst! 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten