vrijdag 17 januari 2014

Erwtensoep met een twist

Heb je het al gehoord? De winter is onderweg! Tijd om de keuken in te gaan voor een grote pan erwtensoep. Zodra de thermometer begint te zakken, begin ik al trek te krijgen in een dampende kom. Dit keer doen we het net even anders, met zoete aardappel. Met deze soep krijg je direct een enorme groente- en vitamineboost. Met o.a. de vele vezels uit de erwten, vitamine A, B. C en K uit de wortel en zoete aardappel (welke ook nog eens bekend staat als een van de meest nutriëntrijke groenten) en de krachtige zuiverende kurkuma hoef jij je geen zorgen te maken over je portie vitamientjes! En het vult ook nog eens enorm! 

Maar veel soepen bol staan van de spek en varkensvlees heb ik voor de lightversie gekozen. Omdat ik vind dat rookworst echt niet mag ontbreken, zit deze er wel in. 


Voor een flinke pan soep heb je nodig: 

- 500 gram spliterwten
- 1 winterpeen
- 1 zoete aardappel
- 1 prei
- 1 ui
- 3 laurierblaadjes
- 1 blokje kruidenbouillon
- kwart knolselderij
- 1 eetlepel kurkuma
- flinke snuf peper
- 1 biologische runderrookworst
- 1,5 liter water

Aan de slag!

Was allereerst de erwten. Giet het water in de pan en voeg de laurierblaadjes en spliterwten toe. Breng het geheel aan de kook en laat 30 minuten doorpruttelen. Schep het schuim ervan af. Snijd ondertussen alle groenten in kleine blokjes en de peen en rookworst in dunne plakjes. Houd de peen en rookworst apart. Voeg vervolgens de groenten toe aan de spliterwten en laat een uur mee koken. Voeg nu ook de kurkuma, peper en het bouillonblokje toe. Haal de laurierblaadjes uit de soep. Afhankelijk van of je een fijne of grove soep wilt kun je de soep wel/niet pureren. Ik vind het zelf wel lekker, want hierna voeg je de rookworst en wortel toe welke ook zorgen voor de bite. Laat dit 10 minuten meekoken en je heerlijke kruidige, tikkeltje zoete erwtensoep is klaar. 

Lekker met roggebrood met een plak oude kaas of volkoren soepstengels. 


Deze soep staat dus niet binnen een half uurtje op tafel, dus neem lekker de tijd op een vrije middag. Rustig aan, geen haast; met liefde maak je de lekkerste maaltijden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten