vrijdag 24 januari 2014

Pasta met groene groenten en rauwe ham

Wat hou ik toch van pasta! Zo lekker en simpel en supersnel te maken na een lange dag werken. Zo ook deze pasta. Zou je niet zeggen van zo'n Oer-Hollands meisje hè? Ach, we zijn een multicultiland dus de pasta past er perfect in. 

Boordevol verschillende groenten, ook al zou je dat zo op het eerste gezicht niet zeggen. Handig met 'lust-ik-niet-kinderen, of -man, of -vriend of als je zelf een 'lust-ik-nieter' bent. Verder is de pasta door de ham ook heerlijk ziltig en knapperig. 


Tip Prei kun je het beste wassen door de kantjes eraf te snijden en vervolgens in de lengte door te snijden. Als je de twee helften onder de kraan houdt gaat het water goed door de reepjes en houd je geen grondstukjes over. 


Wat heb je nodig voor 2 personen:

- 300 gram volkoren spaghetti
- 100ml kookroom (of speltroom of sojaroom) 
- 2 preien
- 1 groene paprika
- 1 courgette
- 6 deelblokjes diepvriesspinazie
- 50 gram rauwe ham
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
Peper & zout, rijstolie

Nodig: staafmixer 

Aan de slag: 

Verhit wat rijstolie in een wokpan. Scheur de plakjes ham doormidden en bak deze kort in de pan totdat ze lichtbruin en iets knapperig zijn. Leg de ham apart. 

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. 


Snijd de knoflook fijn. Doe een klein beetje rijstolie in de pan en bak hierin de knoflook. Was ondertussen de groenten en snijd ze in kleine blokjes. Bak de groenten voor ongeveer 4 minuten mee in de pan samen met de spinazieblokjes totdat deze ook helemaal ontdooit zijn. Voeg een klein beetje van de kookroom, de kaas en peper en zout naar smaak toe. Pureer de groenten grof met de staafmixer. Voeg nu de rest van de kookroom toe en verwarm door tot de saus de gewenste dikte heeft. Proef of de saus helemaal op smaak is en of je misschien nog wat extra peper en zout wilt toevoegen. 


Meng de groentesaus samen met de spaghetti. Schep de spaghetti op het bord en leg hier bovenop de uitgebakken ham.


Voeg eventueel nog wat Parmezaanse kaas en bijvoorbeeld pijnboompitjes toe. 

Door alle verschillende groentesoorten krijg je direct een hele mooie mix van gezonde stoffen en vezels binnen. Prei zit bomvol calcium en magnesium, spinazie bevat zeer veel ijzer (Danoontje Powerrrr!! Ohnee, da's een andere), courgette zit vol B-vitamines en paprika bevat veel vitamine C. Alles wat je in de winter goed kunt gebruiken met schommelend weer en veel gehoest en geproest om je heen. 


Eet smakelijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten