zondag 29 december 2013

Lichte bananen/wortelcake

Zo, de kerstdagen zijn weer voorbij. Hoogste tijd voor iets gezonds tussendoor! En om dan niet direct alleen aan de selderijstengels te hoeven knagen, maar toch wel iets waarvan je zonder schuldgevoel kunt genietenen heb ik deze bananen/wortelcake bedacht. Zonder roomboter of extra vet dus lekker licht. En superlekker! Al zeg ik het zelf :-)

De cake is gemaakt van o.a. worteltjes, bananen, moerbeien, speltmeel en lijnzaad. Een perfecte combinatie van  een voedzaam tussendoortje. Lijnzaad bevat veel vitamines en goede vetten zoals omega 3 en 6, vitamine b1 en 2, zink, kalium en werkt goed om de stoelgang op gang te brengen. Moerbeien zien er misschien een beetje raar uit als kleine besjes met allerlei bobbeltjes erbovenop, maar je moet ze echt eens proeven want ze zijn superlekker zoet. En wist je dat bananen de goede eigenschap tegen een kater te werken? Dus ideaal voor 1 januari.. Bakken maar!

Wat heb je nodig?
- 100 gram volkoren speltmeel
- 100 gram amandelmeel /fijngemalen amandelen
- 100 gram fijngemalen lijnzaad
- 50 gram oerzoet
- een theelepel natriumbicarbonaat
- 10 geraspte worteltjes
- 3 eieren
- 3 rijpe bananen
- handvol moerbeien

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de droge ingrediënten door goed door elkaar. Pureer 2,5 bananen en de worteltjes helemaal fijn en mix de eieren hierbij. Voeg toe aan de droge ingrediënten. Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het mengsel hierin. Verdeel de moerbeien hierover. Snijd de halve overgebleven banaan in plakjes en verdeel over de cake. Zet de cake in de oven voor 45-50 minuten. Controleer met een prikker of de cake gaar is: is de cake gaar dan blijft de prikker droog. Verleng anders de baktijd. Eet smakelijk! 

Deze cake kun je ideaal naar smaak aanpassen. Ook lekker met wat kaneel of koekkruiden, rozijnen of noten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten