donderdag 3 juli 2014

Osawacake

Ken je Osawacake al? Deze goed vullende cake bestaat o.a. uit boekweit (de korrels), havermout, noten en gedroogde vruchten. Een goed vullend bommetje vol gezonde stoffen. Ideaal als sportsnack of tussendoortje. 

Let er wel op dat je ongezouten, ongebrande noten en ongezwavelde, suikervrije gedroogde vruchten gebruikt. Gedroogde vruchten worden namelijk vaak gezwaveld om de kleur fris te houden en in de tuinbouw gebruikt om ongedierte tegen te houden. Je herkent ongezwavelde abrikozen heel gemakkelijk aan de donkere kleur. Je kunt in deze cake je eigen favoriete noten en vruchten verwerken. Zo vind ik de combinatie van de vijgen met de noten heel erg lekker. Vind jij rozijnen, abrikozen of dadels een beter plan? Prima! 

Zodra de cake is afgekoeld kun je deze in plakken snijden en in de vriezer bewaren. Als je de avond van tevoren een plak uit de vriezer haalt, is deze de volgende ochtend ready to attack! 



Wat heb je nodig: 
150 gram boekweit
- 125 gram speltmeel
100 gram havermout
- 150 gram rauwe notenmix (bv. hazelnoten, amandelen, cashewnoten, macadamia..) 
- 2 el kokosolie 
- 10 vijgen in stukjes

- 180 ml warm water
- 2 eetlepels appel/perenstroop (Zonnatura)
- 5 eetlepels kaneelpoeder

- 1 theelepel zeezout



Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier óf vet het cakeblik goed in met kokosolie.

Kook de boekweit volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
Meng de speltmeel met de havermout, kaneel en zout. 

Hak de noten grof en voeg samen met de stukjes gedroogd fruit bij het meelmengsel.
Roer de appel/perenstroop door het warme water tot de stroop is opgelost. 
Smelt de kokosolie. 
Voeg zodra de boekweit gaar is deze bij het meel/notenmengsel. Giet nu de kokosolie en stroopwater hierbij en mix tot het een dik, samenhangend beslag is geworden. Voeg eventueel een eetlepel warm water toe als je het geheel niet goed gemengd krijgt. 

Stort het mengsel in het cakeblik en zet voor 45 minuten in de oven. Prik met een sateprikker in de cake om te checken of deze gaar is. Is de prikker nog nat, laat de cake dan nog even in de oven staan. 

Laat even afkoelen zodat je de cake gemakkelijker kunt snijden. 
Eet smakelijk!

Deze cake is gebaseerd op de ingrediënten die worden gebruikt bij de Osawacake van Ekoplaza en het recept van Rens Kroes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten